Riči

Gibonni

"Pristao sam biti u Savjetu prvih Večeri dalmatinske pisme ali i nastupati na pozornici u Kaštel Kambelovcu jer duboko vjerujem da se baš tu kuje jedna nova i zanimljiva dalmatinska pisma."

Žan Jakopač

"Kaštelanske Večeri dalmatinske pisme pravi su način promocije dalmatinskog etna i ovdje, u Kaštel Kambelovcu, osjećam se kao doma!"

Tedi Spalato

"Kambelovac mi je bliži od Zvončaca, a Večeri dalmatinske pisme od Melodija hrvatskog Jadrana."

Dragan Lukić

"Konačno se događa nešto dobro ne samo za dalmatinsku pismu već za hrvatsku glazbu uopće. Večeri dalmatinske pisme su, uz šibenski Festival dalmatinske šansone, dva jedina glazbena događanja koja mogu hrvatsku produkciju izvući iz blata i bijede."

Ljubo Stipišić

"Ljubo Stipišić o svojoj pjesmi “Dalmatino, povišću pritrujena” u izvedbi Tedija Spalata: Kad se pjesma koja je namijenjena klapskom i zbornom pjevanju obradi na “trubadurski” način, za jedan glas i gitaru, onda postaje pristupačnija široj publici. Drago mi je da se to dogodilo i s ovom pjesmom"

Rajmir Kraljević

umjetnički ravnatelj Večeri dalmatinske pisme: "Mislim da smo utemeljenjem programa slobodnih formi uspjeli potaknuti promišljanja o budućnosti klapske pjesme. Naime, premda duboko poštujem izvornu, kao i arhaično skladanu pjesmu, držim kako je došlo vrijeme za ozbiljan razgovor o iskoraku klapske pjesme iz postojećih okvira, odnosno pokušati eksperimentirati i sa formom i sa sadržajem."

Bojan Pogrmilović

voditelj ženske klape Cesarice (Zagreb): "Vidjeli smo i na ovoj novoj klapskoj pozornici da se razvoj klapskog pjevanja, i to u više paralelnih pravaca, ne može zaustaviti. Dobro je da klape pjevaju dobre pjesme Runjića i Gibonnija jer, čuli smo to i u Kaštelima, one mogu dati doprinos klapskom pjevanju."

Arsen Dedić

"Već godinama pratim stanovitu stagnaciju klapskoga pjevanja – suviše je istoga. Ukoliko ne dođe do pomaka ili zaokreta, žanr lako može doći sam sebi glave. Treba napraviti širenje u zadanome krugu, odnosno na neprijepornim temeljima dalmatinske pisme. Sudjelovao sam u Kaštelima i vidio da je tamo i u autorskom i u obrađivačkom smislu napravljen pomak i da se na njemu nastoji. Stoga rado dajem svoju skromnu podršku i želim uspjeh…"

Aleksandar Kostadinov

"Držim da promicanje izvorne klapske pjesme izvedene na suvremeni način proširuje krug slušatelja i gledatelja, te se nadamo da će se to i dalje u Kaštelima odvijati još puno godina."

Ivo Benzon

"Festival dalmatinske pisme dokazuje da prave vrijednosti traju jer klapska pisma, iako godinama pomalo zapostavljana i zaboravljana, opet pokazuje svoju ljepotu – bilo u izvornom obliku ili obradama starih stvari. U samo nekoliko godina postali su jedno od glavnih obilježja grada Kaštela, što je potvrda da ono što rade rade kvaliteteno, a ljubitelji klapskoga napjeva, ne samo u Kaštelima već i šire, to su prepoznali i poklonili im svoju pažnju."

Ivica Propadalo

"Riječ je o festivalu koji je specifičan na svoj način, te zaslužuje svu pažnju koju i ima. Stoga me izuzetno veselilo protekle dvije godine raditi na njemu, a veselit će me i ako ponovno budem pozvan, kako zbog dalmatinskog melosa koji njeguje, tako i zbog ljudi koji ga rade, izvođača i klapa… Uz kvalitetu i tradiciju koju ima, predviđam mu dugu budućnost!"

Ante Sanader

gradonačelnik Kaštela: "Za “Večeri dalmatinske pjesme”, koje su postale obilježje i simbol grada Kaštela, mogu se izreći jedino riječi pohvale i čestitke, dakako uz želju da se i dalje razvijaju u istome pravcu."

 

Teo Verbanac

Slobodna Dalmacija: "Vratili su se korijenima te spojili prošlost i sadašnjost u jedno, popularizirajući klapsku pismu kroz nešto novo, što nam se izuzetno svidjelo"

Ante Šuško

“Kaštelanska rivjera prepoznala je od samoga početka vrijednost festivala “Večeri dalmatinske pjesme” i svesrdno ga podržala."

Ivica Gojić

Radio Dalmacija: "Zahvaljujući “Večeri dalmatinske pisme” klapska pjesma dobila je suvremeniji oblik, a klapskim obradama zabavnih pjesama dalmatinske tematike osuvremenila se glazbena forma."

Tonći Katalinić

Radio Kaštela: "Nakon jedne duge pauze na glazbeno-kulturnom polju, Večeri dalmatinske pjesme na najbolji mogući način započele su promociju naše tradicije i Kaštela u Hrvatskoj."

Željko Mesar

urednik Redakcije glazbenog programa HTV-a: U svojim ciljevima i zadacima, te programskoj koncepciji, izvođačkim dosezima, njegovanju tradicije, promicanju novog stvaralaštva i promicanju dalmatinske pisme, Festival je evoluirao u vrhunsku glazbenu manifestaciju kojoj pripadaju najveće zasluge za neprekidni napredak i razvoj ovakvoga glazbenog izraza."

Dubravka Jusić Crvenković

Rukovoditeljica Korporativnih komunikacija u VIPnet-u: "VIPnet se uvijek rado odaziva i prepoznaje u projektima kojima se promoviraju vrijedni glazbeni događaji poput “Večeri dalmatinske pisme”. Veseli nas što je naša suradnja s Večeri dalmatinske pisme postala tradicija kojom se njeguje posebna ljepota klapskoga pjevanja u Kaštelima. Izuzetno cijenimo vrijednost klapskoga zvuka i želimo Kaštelima još mnogo uspješnih koncerata."

Tamara Čizmić

Savjetnica za markenting PBZ-a: "Privredna banka Zagreb, kao jedna od vodećih banaka u Hrvatskoj, podržava društveno vrijedne projekte koji pridonose razvoju hrvatske kulture. Podržavajući “Večeri dalmatinske pjesme”, PBZ želi pomoći očuvanju tradicijskih vrijednosti te veze između dalmatinske pjesme i suvremenih glazbenih zbivanja. PBZ je tijekom ove godine svojim prilozima pomogla hrvatsko zdravstvo, dječje ustanove i hrvatsku kulturu u ukupnom iznosu od 1 milijun eura."

Marjan Jurleka

direktor kooperativnih komunikacija HT-a: "Hrvatski Telekom, kao jedna od najvećih hrvatskih i tehnološki najnaprednijih tvrtki, želi hrvatskim ljudima pružiti ne samo najnaprednije telekomunikacijske usluge, znanje, informacije, zabavu nego i sačuvati bogatstvo tradicije hrvatske kulturne baštine. Nastojeći pridonijeti poboljšanju kvalitete življenja u Hrvatskoj, Hrvatski Telekom vidi pružanje potpore aktivnostima poput Večeri dalmatinske pisme kao samo još jedan doprinos tome putu."

Anton Kovačev

"…Sve je ipak krenulo od vrhunskih izvedbi klape Cambi koja je među prvima u svojim nastupima, pjevajući tradicionalne dalmatinske i zabavne pjesme u obradi prof. Kraljevića, uspjela ostvariti sklad dalmatinske glazbene baštine i suvremenih glazbenih kretanja…
… Klapa Kaštelana koja se okupila na ovome projektu našla se zbog pjesme, ali ne zbog pjevanja, već stvaranja uvjeta da pjesma nađe novi izričaj i sačuva pokoljenjima prenošeno bogatstvo pučkih napjeva. Ono što je ipak najvažnije – oko dalmatinske pjesme opet se okupljaju mladi i to ne samo kao izvođači, već i kao slušatelji, pa usudio bih se reći i kao pokretači novoga glazbenog vala."

Pratite nas